För pedagoger

Lärarkort

De lärare som vill låna med sin klass på biblioteken i Vänersborg får skaffa ett så kallat lärarkort, det vill säga ett lånekort som är personligt för varje lärare. Tag med legitimation till biblioteket så gör vi ett lärarkort till dig.

Påminnelser och krav kommer att sändas till den skola som ni uppger. Det är därför av vikt att ni alltid meddelar biblioteket vid byte av arbetsplats eller om kortet är förkommet.

Lärarkortet är inte ett privat kort, det är knutet till skolenheten. Det är av vikt att ni skiljer på era pedagogiska lån, (på lärarkortet) och fritidslån (på det individuella kortet med personnummer).

Lånekort för elever

Vi erbjuder lånekort till alla barn som fyllt 6 år. Alla förskoleklasser i kommunen får en biblioteksvisning där det även ingår att barnen ska få sitt första lånekort. Dessa kort är personliga för barnen och kräver målsmans godkännande. För de barn mellan 6-18 år som behöver ett nytt lånekort finns en ansökan att skriva ut och fylla i till höger.

Bokpåsar och klassuppsättningar

Vi kan hjälpa till att plocka bokpåsar med olika teman till er och eran klass. Ring eller maila oss i god tid innan, minst två veckor, och säg vilken typ av böcker, vilken ålder, hur många, läsnivå och övrig information vi kan behöva för att sätta ihop en så kvalitativ bokpåse som möjligt.

Naturligtvis är ni välkomna att komma in och gå igenom våra gruppuppsättningar av böcker och låna dessa på egen hand.

Till höger hittar ni ett dokument där alla våra grupp- och klassuppsättningar är listade med en liten beskrivning. Maila eller ring om ni vill boka någon titel.

Bokprat och boktips

Bokprat ingår i det obligatoriska kulturutbudet för åk 3 och 5 så alla i de årskurserna får ett bokprat under läsåret. Vi tar tyvärr inte extra bokprat i andra årskurser.

Vill ni ha tips på böcker får ni naturligtvis fråga oss och kan också kika på Lästips här på hemsidan.

Legimus, DAISY och lättläst

Vi vill att alla elever ska ha samma chans att få ta del av litteraturvärlden oavsett läsnivå. Olika elever behöver olika stöd så därför har vi flera möjligheter till den traditionella kapitelboken.

För de elever som har någon form av läsnedsättning, det vill säga allt som gör att eleven har svårt att läsa tryckt text, så erbjuder vi att registrera ett Legimus-inlogg. Med ett sådant får eleven tillgång till tusentals inlästa böcker som de kan nå antingen via Legimus hemsida, länk till höger, eller deras app som finns till både Apple och Android.

Vi har även böcker i DAISY-format som är till för samma målgrupp som Legimus. Där finns två varianter, ett med bara skiva och ett med bok och skiva. För dessa skivor krävs en speciell spelare eller program på datorn.

Självklart har vi också lättlästa böcker med en mindre mängd text och större typsnitt men som fortfarande har ett innehåll som kan intressera elever från alla årskurser.

Mer information kan du få under rubriken Läsa på många sätt.

Legimus