För barnens vuxna

Lärarkort

Du som lärare som vill låna med sin klass på biblioteken i Vänersborg kan skaffa ett så kallat lärarkort, det vill säga ett lånekort som är personligt för varje lärare. Tag med legitimation till biblioteket så gör vi ett lärarkort till dig.

Påminnelser och krav kommer att sändas till den skola som du uppger. Det är därför av vikt att du alltid meddelar biblioteket vid byte av arbetsplats eller om kortet är förkommet.

Lärarkortet är inte ett privat kort, det är knutet till skolenheten. Det är viktigt att du skiljer på pedagogiska lån (på lärarkortet) och fritidslån (på det privata kortet med personnummer).

Lånekort för barn

Vi erbjuder lånekort till alla barn som fyllt 6 år. Alla förskoleklasser i kommunen får en läsutmaning där det även ingår att barnen får sitt första lånekort. Dessa kort är personliga för barnen och kräver målsmans godkännande. För de barn mellan 6-18 år som behöver ett nytt lånekort finns länk i högerspalten till en blankett att skriva ut och fylla i.

Bokpåsar för skola och förskola

Vi kan hjälpa till att plocka bokpåsar med olika teman till er klass. Ring eller maila oss i god tid innan, minst två veckor, och säg vilken typ av böcker, vilken ålder, hur många, läsnivå och övrig information vi kan behöva för att sätta ihop en så kvalitativ bokpåse som möjligt.

Naturligtvis är du välkommen att komma in och låna av våra gruppuppsättningar av böcker på egen hand. Fråga efter hjälp av personal på plats om du behöver hjälp. I katalogen kan du se vilka böcker som ingår i vår gruppuppsättning och själv reservera dem om du har ett lånekort och en pin-kod. I länken Gruppuppsättningar till höger på sidan ligger ca 500 träffar, men filtrera sökningen  och använd funktionen ämnesord. Välj ex vis Mellanåldern eller Bilderböcker för att få fram relevanta träffar.

Bokprat och boktips

Bokprat ingår i det obligatoriska kulturutbudet för åk 3 och 5 så alla i de årskurserna får ett bokprat under läsåret. Vi har inte möjlighet att göra extra bokprat i andra årskurser.

Vill ni ha tips på böcker får ni naturligtvis fråga oss och kan också kika på Lästips här på hemsidan. På Lästips hittar du också mer inspiration och boktips i Kulturrådets Barn- och ungdomsboksskatalogen som kommer ut varje år.

Legimus, DAISY och lättläst 

Vi vill att alla elever ska ha samma chans att få ta del av litteraturvärlden oavsett läsnivå. Olika elever behöver olika stöd så därför har vi flera möjligheter till den traditionella kapitelboken.

För de elever som har någon form av läsnedsättning, det vill säga allt som gör att eleven har svårt att läsa tryckt text, så erbjuder vi att registrera ett Legimus-inlogg. Med ett sådant får eleven tillgång till tusentals inlästa böcker som de kan nå antingen via  appen Legimus eller hemsidan legimus.se

Självklart har vi också lättlästa böcker med en mindre mängd text, men som fortfarande har ett innehåll som kan intressera elever från alla årskurser.

Mer information kan du få under rubriken Läsa på många sätt.

När någonting har hänt - böcker om kris, sorg och död

Här hittar du böcker om hur man hanterar kriser och svåra situationer när det är barn som är drabbade och till de vuxna som finns runt om barnen.

Listorna är ett urval av de böcker som finns och du kan hitta fler på biblioteken i Vänersborg.

Förslag på fler böcker på samma tema tas gärna emot på e-post biblioteket@vanersborg.se

Fakta

 • barn
 • vuxen 

Skönlitteratur

 • Bilderböcker
 • Kapitelböcker 6-9 år
 • Kapitelböcker 9-12 år
 • Ungdom

Listorna uppdaterades senast 2020-04-01

Gruppuppsättningar att låna

Legimus

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.

Skönlitteratur ungdom

 1. Ny här

  Av: Wahldén, Christina Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  "Snyggt mannen" säger kompisarna till Hamed från Afghanistan om artikeln i tidningen. Den handlar om hur han flydde till Sverige och hur han har det i huset där han bor tillsammans med fem tonårskillar från Somalia och Irak. Det är ett stort hus, alla har eget rum. De läser svenska och går i skolan. Men Hamed saknar sin mamma och sina småsyskon och sin pappa som är mördad. Här vill han dock stanna, utbilda sig till läkare och hjälpa till. Vad han inte berättar om är de vakna nätterna, minnena och talibanerna. Ett avund finns hos grannarna, killarna har det för bra. Och en natt kastar någon en sten rakt in i huset, fönsterruta krossas och skräcken och minnen vaknar åter till liv. Christina Wahldén har åter skrivit en bok om utsatta människor. Hennes förmåga att med enkla medel och på ett engagerat sätt förmedla svåra situationer är imponerande.

 2. Trasig soppa

  Av: Valentine, Jenny Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Trasig soppa är en originell, nästan bisarr ungdomsroman om ett sorgearbete. Kompositionen är uppbyggd så att karaktärerna avslöjas stegvis, både den artonårige döde Jack och gestalternas i hans omgivning. Jacks femtonåriga syster Rowan är berättarjaget som beskriver den plikt hon tagit på sig. Hon är den enda som tar ansvar för hemmet och den sexåriga lillasystern. Mamman är djupt deprimerad och sover bort natt och dag med hjälp av mediciner. Pappan flyr hemmet och vet inte hur det står till, eftersom Rowan håller ställningarna för att undvika myndigheternas inblandning. Skickligt skildras hur fasaden börjar krackelera tills allt kulminerar i moderns självmordsförsök. När det är som värst ingriper oväntat nya vänner och hjälpare, udda figurer som äntligen ger Rowan det stöd hon behöver. Ett fotografi, ett upphittat mystiskt negativ, leder till en sensationell upptäckt. Jack hade en flickvän och en liten son, född efter hans död. Till detta barn knyts en strimma hopp och skildringen av tung sorg byts i värme i denna finstämda roman.

 3. Sju minuter över midnatt

  Av: Ness, Patrick Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Varje natt drömmer trettonårige Conor samma mardröm. När drömmen blir för hemsk vaknar han. Inte heller i vaket tillstånd är livet en dans på rosor. Conors mamma är svårt sjuk i cancer och pappan har bildat ny familj. Det är jobbigt i skolan, och Conor blir dessutom mobbad av ett gäng översittare. En natt hör han en mörk, kuslig röst som ropar på honom. När han tittar ut genom fönstret ser han vem - eller vad - det är. Någonting som inte borde leva, ännu mindre prata. Boken finns även som film.

 4. Vi skulle segla runt jorden

  Av: Sundström Lindmark, Anna Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Ungefär 1500 personer per år tar sitt eget liv i Sverige. Det är den främsta dödsorsaken bland män 20-49 år. Några av dem har barn som lämnas kvar, med sorgen och frågorna. Anna Sundström-Lindmark förlorade sin pappa när hon var 19 år och här berättar hon om Agnes vars pappa också tar sitt liv. Här gestaltas den nära relation som bokens jag har med sin pappa, och sen tomrummet han lämnar efter sig och omgivningens reaktioner.

 5. Liv

  Av: Mæland, Bente Bratlund Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Mæland, Bente Bratlund, Liv, 2003. uHce Bitte och Liv är två sextonåriga bästisar. Deras vanliga tonårsliv ändras över en dag när Liv får veta att hon har en livshotande cancer. Flickornas vänskap präglar hela boken. Genom hela sjukdomsförloppet är Bitte hos Liv, tröstande och uppmuntrande. Däremot sviker tuffe Oscar som var Livs romans.

Visa fler sidor...

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.