För barnens vuxna

Lärarkort

Du som lärare som vill låna med sin klass på biblioteken i Vänersborg kan skaffa ett så kallat lärarkort, det vill säga ett lånekort som är personligt för varje lärare. Tag med legitimation till biblioteket så gör vi ett lärarkort till dig.

Påminnelser och krav kommer att sändas till den skola som du uppger. Det är därför av vikt att du alltid meddelar biblioteket vid byte av arbetsplats eller om kortet är förkommet.

Lärarkortet är inte ett privat kort, det är knutet till skolenheten. Det är viktigt att du skiljer på pedagogiska lån (på lärarkortet) och fritidslån (på det privata kortet med personnummer).

Lånekort för barn

Vi erbjuder lånekort till alla barn som fyllt 6 år. Alla förskoleklasser i kommunen får en läsutmaning där det även ingår att barnen får sitt första lånekort. Dessa kort är personliga för barnen och kräver målsmans godkännande. För de barn mellan 6-18 år som behöver ett nytt lånekort finns länk i högerspalten till en blankett att skriva ut och fylla i.

Bokpåsar för skola och förskola

Vi kan hjälpa till att plocka bokpåsar med olika teman till er klass. Ring eller maila oss i god tid innan, minst två veckor, och säg vilken typ av böcker, vilken ålder, hur många, läsnivå och övrig information vi kan behöva för att sätta ihop en så kvalitativ bokpåse som möjligt.

Naturligtvis är du välkommen att komma in och låna av våra gruppuppsättningar av böcker på egen hand. Fråga efter hjälp av personal på plats om du behöver hjälp. I katalogen kan du se vilka böcker som ingår i vår gruppuppsättning och själv reservera dem om du har ett lånekort och en pin-kod. I länken Gruppuppsättningar till höger på sidan ligger ca 500 träffar, men filtrera sökningen  och använd funktionen ämnesord. Välj ex vis Mellanåldern eller Bilderböcker för att få fram relevanta träffar.

Bokprat och boktips

Bokprat ingår i det obligatoriska kulturutbudet för åk 3 och 5 så alla i de årskurserna får ett bokprat under läsåret. Vi har inte möjlighet att göra extra bokprat i andra årskurser.

Vill ni ha tips på böcker får ni naturligtvis fråga oss och kan också kika på Lästips här på hemsidan. På Lästips hittar du också mer inspiration och boktips i Kulturrådets Barn- och ungdomsboksskatalogen som kommer ut varje år.

Legimus, DAISY och lättläst 

Vi vill att alla elever ska ha samma chans att få ta del av litteraturvärlden oavsett läsnivå. Olika elever behöver olika stöd så därför har vi flera möjligheter till den traditionella kapitelboken.

För de elever som har någon form av läsnedsättning, det vill säga allt som gör att eleven har svårt att läsa tryckt text, så erbjuder vi att registrera ett Legimus-inlogg. Med ett sådant får eleven tillgång till tusentals inlästa böcker som de kan nå antingen via  appen Legimus eller hemsidan legimus.se

Självklart har vi också lättlästa böcker med en mindre mängd text, men som fortfarande har ett innehåll som kan intressera elever från alla årskurser.

Mer information kan du få under rubriken Läsa på många sätt.

När någonting har hänt - böcker om kris, sorg och död

Här hittar du böcker om hur man hanterar kriser och svåra situationer när det är barn som är drabbade och till de vuxna som finns runt om barnen.

Listorna är ett urval av de böcker som finns och du kan hitta fler på biblioteken i Vänersborg.

Förslag på fler böcker på samma tema tas gärna emot på e-post biblioteket@vanersborg.se

Fakta

 • barn
 • vuxen 

Skönlitteratur

 • Bilderböcker
 • Kapitelböcker 6-9 år
 • Kapitelböcker 9-12 år
 • Ungdom

Listorna uppdaterades senast 2020-04-01

Gruppuppsättningar att låna

Pedagogisk litteratur för förskolepersonal

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.

Kapitelböcker 6-8 år

 1. Agnes och ljuset

  Tips Av: Holmberg, Bo R Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Holmberg, Bo R., Agnes och ljuset, 1998. Hcf Agnes, 9 år, bor med pappa och storebror. Mamma dog i cancer för fem år sedan. Storebror Martin bearbetar sorgen genom att hålla ljus brinnande på graven mellan november och december. Detta är till hjälp också för Agnes. Berättelsen kulminerar när Agnes tvingar Martin att tala ut om sorgen. En berättelse om starka känslor, sorg och livskraft.

 2. Kan du vissla Johanna

  Tips Av: Stark, Ulf Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Berra önskar sig en morfar - en som man kan älska, som bjuder på kaffe och kan lära en vissla. Tillsammans med sin vän Ulf går han till ålderdomshemmet och väljer ut en gubbe, Nils, att adoptera som Berras morfar. Det blir en fullträff. Nils har alltid velat ha ett barnbarn och de upplever mycket tillsammans. Men att lära sig vissla "Kan du vissla Johanna" tycker Berra är svårt. Ömsint och humoristisk berättelse.

 3. Heddas bok

  Tips Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Boken handlar om den nära vänskapen mellan sjuåriga Hedda och hennes mormor. Det är också en berättelse om förlust - om att mista någon som står en nära. Under sommaren bor Hedda hos sin mormor på landet. Hon är veterinär och Hedda får vara med henne och hjälpa sjuka djur. På mormors gård är hunden Kasper Heddas favorit. Hon får rida för första gången, ta hand om en skadad trast och träffa två alldeles nyfödda kattungar. Att gränsen mellan liv och död inte alltid är stor får Hedda lära sig av mormor, det gäller att passa på att njuta av livet. Hedda är lite orolig för att den gamla damen är sjuk. Hon verkar så trött. Som läsare börjar man sakta ana vad som håller på att hända. En natt går det upp för Hedda att mormor snart ska dö. Författaren skriver både insiktsfullt och känsligt om ett svårt ämne. Genom att de vuxna uppträder på ett bra sätt dämpas chocken för Hedda.

 4. Rosas sånger

  Tips Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Bullterriern Rosa finns inte längre. Men de samtal som Rosa och hennes människa hade, har blivit till dikter eller sånger som här presenteras med illustrationer av Eva Eriksson.

 5. Ballonger mot himlen

  Tips Av: Forsaeus, Lena Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  En dag dör Majken. Nils tycker det är konstigt att man först andas och sedan inte andas mer och då är man död. För alltid. Nu har han ingen syster mer. Och de ska inte åka till sjukhuset mer där Majken var så ofta innan hon dog. Innan Majken ska begravas är det mycket som måste göras och bestämmas. Mamma och pappa gråter men Nils gråter inte fast han är ledsen.

Visa fler sidor...

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.