Hur du lånar e-ljudböcker

Bibliotekskort

Först och främst behöver du ett lånekortsnummer från biblioteket, och en PIN-kod. För att få ett bibliotekskort behöver du komma till biblioteket och uppvisa fotolegitimation.

Max antal lån per låntagare och period: 2 per 7 dagar.

Så hittar du e-böcker

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan överst på sidan. I träfflistan kan du se om boken finns som e-bok. Du kan också välja att filtrera din sökning på e-bok under rubriken Medietyp i menyn när du klickar på pilen till höger i sökfältet.

Sök på författarens namn + e-bok för att få fram samtliga e-böcker av en viss författare.

För att hitta böcker inom ett visst ämne skriv t.ex. historia + e-bok.

Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

Klicka på "Lyssna" för att öppna boken. För mer information om hur detta fungerar på specifika apparater, se under respektive rubrik.

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min PC/Mac?

För att kunna lyssna på bibliotekets ljudböcker i din PC/Mac behöver du använda en webbläsare som stödjer Adobe Flash. Det gör de allra flesta redan när de kommer från fabriken, men om programmet saknas på din dator kan du ladda ner det gratis här.

Efter att du lånat boken, gå till "Mina sidor" och klicka på "Lyssna" för den bok du vill lyssna på.

Ett spelarfönster öppnas i din webbläsare. Uppspelningen startar automatiskt från början och spelar tills boken är slut eller tills du pausar eller stänger fönstret.

Spelaren kommer ihåg hur långt du lyssnat i en bok och börjar automatiskt där nästa gång du öppnar boken. Spelaren kommer också ihåg din inställning av ljudvolym.

När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på "Mina sidor" igen. De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på "Lyssna" för den bok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min iPad/iPhone?

1. Ladda ner Axiell Medias app Biblio i App Store.

2. När du uppmanas att välja bibliotek ska du välja Vänersborg.

3. Logga in med ditt vanliga lånekortsnummer och pinkod

4. Sök och låna böcker. Du hittar alla dina lån under Mina lån där du kan lyssna, pausa och göra bokmärken. Spelaren kommer ihåg hur långt du kom senast i respektive bok och fortsätter från den tidpunkten i boken.

Hur lyssnar jag på ljudböcker på min Android?

1. Ladda ner Axiell Medias app Biblio i Google Play.

2. När du uppmanas att välja bibliotek ska du välja Vänersborg.

3. Logga in med ditt vanliga lånekortsnummer och pinkod