Läsa på många sätt - Barn

Talböcker – läsa med öronen

Legimus

Du som har läshinder kan få tillgång till att ladda ner talböcker till din dator, surfplatta eller smartphone. Exempel på läshinder är läs- och skrivsvårigheter, synnedsättning och andra funktionsnedsättningar.

Böckerna laddar du ner via Legimus, som är Myndigheten för digitala mediers digitala bibliotek.

Du använder Legimus genom legimus.se eller via en app som finns för iPhone och Android. Appen fungerar för både talböcker och talböcker med text. Den fungerar också med punktskriftsskärm.

För att få tillgång till att ladda ner talböcker måste du bli registrerad och få inloggningsuppgifter. Kontakta biblioteket och boka en tid. Du får direkt tillgång till alla nedladdningsbara böcker i Legimus. Vi visar hur du gör för att ladda ner vid registreringen. Om du är under 18 år måste du antingen ha med en förälder vid registreringen eller ha med ett undertecknat intyg hemifrån. 

Legimus kan du läsa mer om här

DAISY-böcker

DAISY-böcker är talböcker på cd-skiva. Skivorna är speciellt anpassade för dig med läsnedsättning, för att du lätt ska kunna navigera i innehållet. 

För att lyssna på talböckerna behöver du en DAISY-spelare, med funktioner speciellt anpassade för dig med läsnedsättning.

En DAISY-spelare kan du låna på biblioteket under en kortare tid.