Hur du lånar e-böcker

Bibliotekskort

Först och främst behöver du ett lånekortsnummer från biblioteket, och en PIN-kod. För att få ett bibliotekskort behöver du komma till biblioteket och uppvisa fotolegitimation.

Max antal lån per låntagare och period: 2 per 7 dagar.

Så hittar du e-böcker

Du kan söka fram e-böcker antingen i katalogen på vår hemsida eller direkt i appen Biblio.

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan överst på sidan. I träfflistan kan du se om boken finns som e-bok. Du kan också välja att filtrera din sökning på e-bok under rubriken Medietyp i menyn när du klickar på pilen till höger i sökfältet.

Sök på författarens namn + e-bok för att få fram samtliga e-böcker av en viss författare.

För att hitta böcker inom ett visst ämne skriv t.ex. historia + e-bok.

Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din enhet med en särskild programvara. Se respektive rubrik för rekommendation av programvara.

Ladda ner app eller läsprogram

Hur läser jag e-böcker på min iPhone / iPad?


För att kunna ladda ner e-böcker till din iPad behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar appen Biblio, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

1. Installera Biblio från iTunes App Store.

2. I appen väljer du ditt bibliotek "Vänersborgs bibliotek" och loggar in med personnummer/lånekortsnummer och pinkod. Här kan du sedan söka efter e-böcker eller e-ljudböcker att låna. E-böckerna har en röd symbol och ljudböckerna har en blå symbol. Om du går in på "Mina lån" så kommer även böcker som du eventuellt har lånat via vår hemsida att hämtas in.

Hur läser jag e-böcker på Android?


För att kunna ladda ner e-böcker till din Android behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar appen Biblio, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

1. Installera Biblio från Google Play.

2. I appen väljer du ditt bibliotek "Vänersborgs bibliotek" och loggar in med personnummer/lånekortsnummer och pinkod. Här kan du sedan söka efter e-böcker eller e-ljudböcker att låna. E-böckerna har en röd symbol och ljudböckerna har en blå symbol. Om du går in på "Mina lån" så kommer även böcker som du eventuellt har lånat via vår hemsida att hämtas in.


Hur laddar jag ner e-böcker på min dator?


För att kunna ladda ner e-böcker till din dator behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Adobe Digital Editions, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera.

Installera Adobe Digital Editions genom att gå till nedladdningssidan , ladda ner installationsfilen för PC eller Macintosh, och sedan köra den filen.

Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Adobe Digital Editions med detta genom att klicka på "Help" och "Authorize computer".

Gå in på "Mina sidor" och klicka på "Ladda ner" för den bok du vill låna.

Du ska nu få en fråga om du vill öppna eller spara filen URLlink.acsm, som är bokens nedladdningslänk. Välj "Öppna med" och se till att det står "Adobe Digital Editions" i menyn bredvid.

Adobe-ID

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla. Läs mer om detta på Adobes hemsida här.

Läsa online


För att läsa en bok du lånat online på datorn, gå in på "Mina sidor", gå till den bok du vill läsa och klicka på "Läs".

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står "Denna bok kan läsas direkt online" under "LÅNA"-knappen.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Klicka i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Klicka mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.