Hur du lånar e-böcker

Bibliotekskort

Först och främst behöver du ett lånekortsnummer från biblioteket, och en PIN-kod. För att få ett bibliotekskort behöver du komma till biblioteket och uppvisa fotolegitimation.

Max antal lån per låntagare och period: 2 per 7 dagar.

Adobe-ID

När du installerar ett program för att läsa e-böcker blir du ombedd att skapa ett Adobe-ID, vilket du gör här. Detta är en gratis och ganska enkel process, som gör det möjligt för dig att läsa din kopieringsskyddade e-bok på upp till sex olika enheter genom att ange samma Adobe-ID på alla. Läs mer om detta på Adobes hemsida här.

Så hittar du e-böcker

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan överst på sidan. I träfflistan kan du se om boken finns som e-bok. Du kan också välja att filtrera din sökning på e-bok under rubriken Medietyp i menyn när du klickar på pilen till höger i sökfältet.

Sök på författarens namn + e-bok för att få fram samtliga e-böcker av en viss författare.

För att hitta böcker inom ett visst ämne skriv t.ex. historia + e-bok.

Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.

E-böcker kan läsas antingen direkt online i din webbläsare, eller laddas ner till din enhet med en särskild programvara. Se respektive rubrik för rekommendation av programvara.

Läsa online


För att läsa en bok du lånat online, gå in på "Mina sidor", gå till den bok du vill läsa och klicka på "Läs".

Notera att du måste vara uppkopplad mot nätet för att kunna läsa online. Tyvärr finns inte alla böcker tillgängliga i detta format; du kan alltid se om en bok finns för onlineläsning innan du lånar den genom att det står "Denna bok kan läsas direkt online" under "LÅNA"-knappen.

Instruktioner för läsning i onlineläsaren:

- Bläddra: Klicka i högerkanten för att bläddra framåt, vänsterkanten för att bläddra bakåt. Du kan också bläddra längre stycken genom att dra i rullisten längst ner på sidan.

- Meny: Klicka mitt i texten för att få upp en meny där du kan söka i texten, se dina bokmärken, ändra textinställningar, och se fakta om boken.

- Bokmärken: För att lägga in ett bokmärke i texten, markera ett ord i stycket du vill bokmärka. Klicka på "Spara som bokmärke" och skriv i vad du vill. Dina bokmärken och anteckningar sparas så länge lånet är aktivt.

Ladda ner app eller läsprogram

Hur laddar jag ner e-böcker på min dator?


För att kunna ladda ner e-böcker till din dator behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Adobe Digital Editions, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera.

Installera Adobe Digital Editions genom att gå till nedladdningssidan , ladda ner installationsfilen för PC eller Macintosh, och sedan köra den filen.

Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Adobe Digital Editions med detta genom att klicka på "Help" och "Authorize computer".

Gå in på "Mina sidor" och klicka på "Ladda ner" för den bok du vill låna.

Du ska nu få en fråga om du vill öppna eller spara filen URLlink.acsm, som är bokens nedladdningslänk. Välj "Öppna med" och se till att det står "Adobe Digital Editions" i menyn bredvid.

Hur laddar jag ner e-böcker på min iPhone / iPad?


För att kunna ladda ner e-böcker till din iPad behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Bluefire Reader, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

1. Installera Bluefire Reader från iTunes App Store.

2. Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Bluefire med detta genom att klicka på "Info" och "Authorize" i appen.

3. Gå in på "Mina lån" och klicka på "Ladda ner" för den bok du vill låna. Klicka sedan på länken "Öppna i Bluefire". Boken laddas ner till Bluefire Reader och du kan börja läsa direkt. När du vill fortsätta läsa ligger boken i Bluefire Reader.

Vi rekommenderar starkt att du använder webbläsaren Safari när du laddar ner e-böcker. Andra webbläsare – exempelvis Google – har ofta problem med att tolka nedladdningslänkarna. Om du klickar på nedladdningslänken och blir kvar på samma sida utan att boken laddas ner, kontrollera att du använder Safari innan du försöker igen.

Hur laddar jag ner e-böcker på Android?


För att kunna ladda ner e-böcker till din Android behöver du först installera en programvara som kan hantera e-böcker. Vi rekommenderar Aldiko, men alla programvaror som hanterar formatet EPUB och Adobes DRM ska fungera – se lista här.

Installera Aldiko från Google Play.

Skapa ett Adobe-ID, om du inte redan har ett, och auktorisera Aldiko med detta genom att klicka på menyknappen (övre vänstra hörnet), välja "Om" lägga in ditt Adobe-ID under "Adobe DRM".

Gå in på "Mina lån" och klicka på "Ladda ner" för den bok du vill låna. Boken ska nu öppnas i Aldiko.

Om boken inte öppnades direkt, Gå in på ”Nedladdningar” och klicka på URLlink.acsm. Boken hämtas och läggs upp i din Aldiko-hylla, och du kommer i fortsättningen åt den helt enkelt genom att öppna Aldiko.