När någonting har hänt - böcker om kris, sorg och död

Här hittar du böcker om hur man hanterar kriser och svåra situationer när det är barn som är drabbade och till de vuxna som finns runt om barnen. Listorna är ett urval av de böcker som finns och du kan hitta fler på biblioteken i Vänersborg. Förslag på fler böcker på samma tema tas gärna emot på e-post biblioteket@vanersborg.se

• barn
  • vuxen

Skönlitteratur

• Bilderböcker
  • Kapitelböcker 6-9 år
  • Kapitelböcker 9-12 år
  • Ungdom

Listorna uppdateras kontinuerligt när det kommer nya böcker.

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.

Kapitelböcker 6-9 år

1. Agnes och ljuset

Av: Holmberg, Bo R Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

Holmberg, Bo R., Agnes och ljuset, 1998. Hcf Agnes, 9 år, bor med pappa och storebror. Mamma dog i cancer för fem år sedan. Storebror Martin bearbetar sorgen genom att hålla ljus brinnande på graven mellan november och december. Detta är till hjälp också för Agnes. Berättelsen kulminerar när Agnes tvingar Martin att tala ut om sorgen. En berättelse om starka känslor, sorg och livskraft.

2. Kan du vissla Johanna

Av: Stark, Ulf Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

Berra önskar sig en morfar - en som man kan älska, som bjuder på kaffe och kan lära en vissla. Tillsammans med sin vän Ulf går han till ålderdomshemmet och väljer ut en gubbe, Nils, att adoptera som Berras morfar. Det blir en fullträff. Nils har alltid velat ha ett barnbarn och de upplever mycket tillsammans. Men att lära sig vissla "Kan du vissla Johanna" tycker Berra är svårt. Ömsint och humoristisk berättelse.

3. Heddas bok

Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

Boken handlar om den nära vänskapen mellan sjuåriga Hedda och hennes mormor. Det är också en berättelse om förlust - om att mista någon som står en nära. Under sommaren bor Hedda hos sin mormor på landet. Hon är veterinär och Hedda får vara med henne och hjälpa sjuka djur. På mormors gård är hunden Kasper Heddas favorit. Hon får rida för första gången, ta hand om en skadad trast och träffa två alldeles nyfödda kattungar. Att gränsen mellan liv och död inte alltid är stor får Hedda lära sig av mormor, det gäller att passa på att njuta av livet. Hedda är lite orolig för att den gamla damen är sjuk. Hon verkar så trött. Som läsare börjar man sakta ana vad som håller på att hända. En natt går det upp för Hedda att mormor snart ska dö. Författaren skriver både insiktsfullt och känsligt om ett svårt ämne. Genom att de vuxna uppträder på ett bra sätt dämpas chocken för Hedda.

4. Rosas sånger

Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

Bullterriern Rosa finns inte längre. Men de samtal som Rosa och hennes människa hade, har blivit till dikter eller sånger som här presenteras med illustrationer av Eva Eriksson.

5. Ballonger mot himlen

Av: Forsaeus, Lena Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

En dag dör Majken. Nils tycker det är konstigt att man först andas och sedan inte andas mer och då är man död. För alltid. Nu har han ingen syster mer. Och de ska inte åka till sjukhuset mer där Majken var så ofta innan hon dog. Innan Majken ska begravas är det mycket som måste göras och bestämmas. Mamma och pappa gråter men Nils gråter inte fast han är ledsen.