När någonting har hänt - böcker om kris, sorg och död

Här hittar du böcker om hur man hanterar kriser och svåra situationer när det är barn som är drabbade och till de vuxna som finns runt om barnen. Listorna är ett urval av de böcker som finns och du kan hitta fler på biblioteken i Vänersborg. Förslag på fler böcker på samma tema tas gärna emot på e-post biblioteket@vanersborg.se

Fakta

 • barn
 • vuxen 

Skönlitteratur

 • Bilderböcker
 • Kapitelböcker 6-9 år
 • Kapitelböcker 9-12 år
 • Ungdom

Listorna uppdateras kontinuerligt när det kommer nya böcker.

De korta bokreferaten är bland annat hämtade från Myndigheten för tillgänglig media och Bibliotekstjänsts beskrivningar.

Faktaböcker barn

 1. Dödenboken

  Av: Stalfelt, Pernilla Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Fantasifull och humoristisk bok om döden i alla dess olika aspekter. Förf. berättar om hur allt förr eller senare dör: vilka som kan dö, vad som händer när någon dött, vart man kan tänkas komma efter döden m.m. Författaren visar stor respekt för olika synsätt kring döden och gör det med värme, medkänsla och charm.

 2. Rut & Knut tittar ut på liv och död

  Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Rut & Knut tittar ut på liv och dödDel i faktabokserie med Rut och Knut som här lär sig om liv och död. Frågor som tas upp är bl.a. hur ett barn blir till, varför vi lever, varför alla måste dö och om vad som händer då.

 3. Coronavirus en bok för alla barn

  Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Tillsammans med Axel Scheffler som tecknar de populära böckerna om Gruffalon, har det engelska bokförlaget Nosy Crow har tagit fram en digital gratisbok för barn om coronaviruset. Boken är fylld av fakta om virus och varför saker och ting är annorlunda nu än innan corona. Det finns också ett uppslag med länkar och tips på var man få hjälp. I Sverige ges boken ut av Alfabeta och finns att ladda hem gratis.

 4. Mysteriet döden

  Av: Lindström, Jonathan Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  En bok om döden och vad vi vet, vad vi tror och vad vi hoppas kan hända efter döden. Varför gör vi som vi gör vid begravningar och hur gör andra? Och finns spöken?

 5. Kompisboken om sorg

  Av: Polfeldt, Lotta Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Detta är en bok om sorg och förlust som riktar sig till vänner till barn och ungdomar som förlorat ett syskon eller en förälder, men boken kan med fördel läsas även av vuxna. Det är ingen liten grupp det handlar om - omkring 3 000 yngre personer förlorar varje år en förälder eller ett syskon och det är också de som främst kommer till tals i boken. De berättar om kontakter med kamrater efter förlusten och vad de vill och behöver ha från andra personer. Författaren tar även upp ett antal sanna och falska påståenden om sorg och sörjande samt idéer om bra och mindre bra kamratstöd. Boken är utgiven av Rädda Barnen.

Visa fler sidor...

Faktaböcker vuxen

 1. Allt för min bror: en sista kärlekshandling

  Av: Rentzenbrink, Cathy Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Sommaren 1990 blev Cathys 16-årige bror påkörd av en bil. Han dog inte, men åtta år senare var familjen tvungen att fatta ett omänskligt svårt beslut. Den brittiska författaren Cathy Rentzenbrinks självbiografi är en mycket gripande berättelse om en oerhört smärtsam familjetragedi. Boken är trots all sorg och svärta full av ljusglimtar och mycket värme. Den beskriver hur en familj påverkas av en katastrofal händelse och hur det är att växa upp under sådana omständigheter, samt hur livet måste gå vidare trots allt.

 2. Hur länge ska hon vara död?

  Av: Cleve, Elisabeth Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Författaren har under många år arbetat som psykolog och psykoterapeut för barn och ungdomar som har befunnit sig i svåra situationer. Här får läsaren följa ett antal barn som alla upplevt svåra trauman som lämnat djupa sår hos dem. Hos alla finns en inre kraft som gör det möjligt att gå vidare i livet.

 3. Om du ännu fanns: unga som mist en förälder berättar

  Av: Olsoni-Broman, Mimma Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Hur klarar barn, tonåringar och unga vuxna att leva vidare när en förälder dör? Hur hanterar de sorgen? Författaren har träffat fjorton ungdomar i åldern 13-25 år som berättar om känslor och tankar efter en förälders död. Några har själva skrivit texterna, men de flesta berättelser har nedtecknats av författaren. Berättelserna visar på svårigheterna med att sörja som barn eller tonåring. Skuldkänslornas plats i sorgen, skam, förtvivlan och spekulationer kring sjukdom och dödsfall kommer fram i texterna. Många blir vuxna över en natt, en del får tidigt ta ett vuxenansvar. Berättelserna visar på det individuella i sorgen och på barns och ungas överlevnadsstrategier.

 4. Förluster: om sorg och livsomställning

  Av: Lennéer-Axelson, Barbro Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Boken tar upp barns tankar och reaktioner när döden drabbar föräldrar, syskon, vänner, far- och morföräldrar. Den ger många praktiska råd och principer för hur man på ett bra sätt tar hand om barnen när den närmaste familjen drabbas av ett dödsfall.

 5. Att ta avsked: ritualer som hjälper barnet genom sorgen

  Av: Dyregrov, Atle Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Ett sätt att hjälpa barn som drabbas av dödsfall i den närmaste omgivningen är att låta dem delta i olika ritualer kring dödsfallet, t ex minnesstund, visning och begravning. Boken är praktiskt inriktad, lättläst och vederhäftig och den vänder sig till alla vuxna som kommer i kontakt med barn i sorg.

Visa fler sidor...

Bilderböcker

 1. Andrejs längtan

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Två små ryska pojkar finner varandra på ett barnhem. De ger sig ut i världen för att söka efter den enes försvunna mamma. Verklighet och drömmar förs samman till en väv av saknad, längtan, hopp och tillit. En ömsint, poetisk och drömsk berättelse.

 2. Ska det vara såhär??! berättelsen om Elvis

  Av: Schössow, Peter Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Plötsligt är hon där, flickan med den stora handväskan. Hon går genom parken med arga steg. Vad är det som har hänt? Finns det ingen som kan komma till tals med henne? Tänk om det finns en orsak till hennes ilska. Tänk om den orsaken heter Elvis. Blir inte allt helt annorlunda då? Flickan sörjer ett älskat husdjur. Men genom andras förståelse får hon tröst. Det blir en fin begravning med ritualer, minnesstund och även plats för glädje.

 3. Den svarta fiolen

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  En pojke sitter vid sin systers sjuksäng, hon är mycket trött och matt. Hon ber honom att spela något på pappans gamla fiol och han spelar för henne fast han egentligen inte kan. När han slutat har hon somnat. Då kliver någon in genom fönstret; det är Döden som kommit för att göra det han måste göra. Pojken börjar spela igen - han spelar sorgens och saknadens melodi, och till slut spelar han för kärleken till livet.

 4. Vem är död?

  Av: Wirsén, Stina Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Fågels farfar är död och fågels pappa är jätteledsen. Under hemvägen efter begravningen funderar fågel över vad som nu händer med farfar. Han kanske blir en fjäril? När de träffar nalle och nalles mormor, tycker fågel att mormor ser lite skruttig ut. Ska nalles mormor också dö?

 5. Pappa är sjuk

  Av: Gregersen, Sofia Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Pappa är sjuk. Han har en sjukdom i huvudet. Då fungerar inte hjärnan som den ska. Och då fungerar inte kroppen som den ska. Men i början är pappa ganska som vanligt. Pappa är sjuk är ett barns okomplicerade berättelse om hur det kan vara att leva i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör. Boken är en möjlig väg in till samtal med barn om svåra ämnen som sjukdom, död, saknad och sorg.

Visa fler sidor...

Kapitelböcker 6-9 år

 1. Agnes och ljuset

  Av: Holmberg, Bo R Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Holmberg, Bo R., Agnes och ljuset, 1998. Hcf Agnes, 9 år, bor med pappa och storebror. Mamma dog i cancer för fem år sedan. Storebror Martin bearbetar sorgen genom att hålla ljus brinnande på graven mellan november och december. Detta är till hjälp också för Agnes. Berättelsen kulminerar när Agnes tvingar Martin att tala ut om sorgen. En berättelse om starka känslor, sorg och livskraft.

 2. Kan du vissla Johanna

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Berra önskar sig en morfar - en som man kan älska, som bjuder på kaffe och kan lära en vissla. Tillsammans med sin vän Ulf går han till ålderdomshemmet och väljer ut en gubbe, Nils, att adoptera som Berras morfar. Det blir en fullträff. Nils har alltid velat ha ett barnbarn och de upplever mycket tillsammans. Men att lära sig vissla "Kan du vissla Johanna" tycker Berra är svårt. Ömsint och humoristisk berättelse.

 3. Heddas bok

  Av: Hallberg, Lin Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Boken handlar om den nära vänskapen mellan sjuåriga Hedda och hennes mormor. Det är också en berättelse om förlust - om att mista någon som står en nära. Under sommaren bor Hedda hos sin mormor på landet. Hon är veterinär och Hedda får vara med henne och hjälpa sjuka djur. På mormors gård är hunden Kasper Heddas favorit. Hon får rida för första gången, ta hand om en skadad trast och träffa två alldeles nyfödda kattungar. Att gränsen mellan liv och död inte alltid är stor får Hedda lära sig av mormor, det gäller att passa på att njuta av livet. Hedda är lite orolig för att den gamla damen är sjuk. Hon verkar så trött. Som läsare börjar man sakta ana vad som håller på att hända. En natt går det upp för Hedda att mormor snart ska dö. Författaren skriver både insiktsfullt och känsligt om ett svårt ämne. Genom att de vuxna uppträder på ett bra sätt dämpas chocken för Hedda.

 4. Rosas sånger

  Av: Lindgren, Barbro Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Bullterriern Rosa finns inte längre. Men de samtal som Rosa och hennes människa hade, har blivit till dikter eller sånger som här presenteras med illustrationer av Eva Eriksson.

 5. Ballonger mot himlen

  Av: Forsaeus, Lena Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  En dag dör Majken. Nils tycker det är konstigt att man först andas och sedan inte andas mer och då är man död. För alltid. Nu har han ingen syster mer. Och de ska inte åka till sjukhuset mer där Majken var så ofta innan hon dog. Innan Majken ska begravas är det mycket som måste göras och bestämmas. Mamma och pappa gråter men Nils gråter inte fast han är ledsen.

Visa fler sidor...

Skönlitteratur 9-12 år

 1. Elsa går inte i skolan

  Av: Sjöblom, Sara Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Boken handlar om Elsa som går på mellanstadiet. Hon har inte varit i skolan på länge och hela familjen har inrättat sitt liv efter henne. Elsa beskriver sina känslor som ett kraftfält som hindrar henne från att gå ut. Boken är kort och mycket lättläst. Den passar att läsa för barn i samma situation som Elsa samt för skolkamrater och pedagoger som har hemmasittare i klassen. Elsa går inte till skolan slutar utan att man hittat en lösning och det inbjuder till tankar och diskussion om ämnet.

 2. Tusen stjärnors ö

  Av: Karinsdotter, Emma Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Hur överlever man när någon man älskar dör? Genom 11-åriga Tigris ögon får vi inte bara se sorgen på nära håll utan också hitta vägar till att gå vidare – med hjälp av fantasi och en gnutta magi. Tusen stjärnors ö är en äventyrsberättelse som träffar rakt i hjärtat.Tigris och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år. Och pappan saknar Tigris mamma så mycket att han inte kan fungera utan henne. De har precis flyttat till en mindre lägenhet när Tigris upptäcker en märklig låda med mammas namn i flyttröran. En magisk låda? Tigris kryper ner i den och somnar ... och vaknar upp i en helt annan värld! Tusen stjärnors ö liknar inget hon sett förut. Där finns Ariann med sina sånger, där finns stjärnstenarna och Leo med sina molnfår. Och det bästa av allt – där finns spår av Tigris mamma! Men på ön finns också Skuggan som har börjat släcka alla de stjärnor som ger ön liv, och där finns den livsfarliga Förstenade skogen, dit Tigris mamma gått och sedan försvunnit ... Med absolut gehör för Tigris tankar skildrar Emma Karinsdotter en familjs sorgeprocess efter en älskad familjemedlem, men också hur man hittar vägar att gå vidare. Tusen stjärnors ö är en berättelse som påminner om Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio men med en alldeles egen röst.

 3. Hunden som log

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Några barn får reda på att den av alla älskade hunden King måste avlivas, då han är svårt sjuk. De vill ge honom en oförglömlig sista dag och tar med honom på Gröna Lund för att han skall få uppleva det bästa och härligaste som finns. En berättelse om sorg och glädje, ömsinthet och fantasi.

 4. Kära Döden

  Av: Pajak Zowczak, Patty Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

 5. Vad är det med Lisa?

  Av: Roca Ahlgren, Malin Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Boken handlar om trettonåriga Lisa som lider av ångestattacker. Hon är bl.a. överkänslig för starka ljud, oväntade situationer och när det ställs för många krav på henne. I skolan blir det skolsystern Sofie som tar hand om henne när det är som värst. Hemma är det den förstående och tålmodiga mamman som försöker hjälpa henne. Boken har skrivits för att lyfta fram de ångestproblem som ofta kan förekomma hos unga. Boken avslutas med tips och råd om hur personer i närheten av den ångestdrabbade ska agera. Den lättillgängliga texten passar bra som läsning för tonåringar, men även för skolpersonal och andra vuxna

Visa fler sidor...

Skönlitteratur ungdom

 1. Elsa går inte i skolan

  Av: Sjöblom, Sara Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Boken handlar om Elsa som går på mellanstadiet. Hon har inte varit i skolan på länge och hela familjen har inrättat sitt liv efter henne. Elsa beskriver sina känslor som ett kraftfält som hindrar henne från att gå ut. Boken är kort och mycket lättläst. Den passar att läsa för barn i samma situation som Elsa samt för skolkamrater och pedagoger som har hemmasittare i klassen. Elsa går inte till skolan slutar utan att man hittat en lösning och det inbjuder till tankar och diskussion om ämnet.

 2. Tusen stjärnors ö

  Av: Karinsdotter, Emma Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Hur överlever man när någon man älskar dör? Genom 11-åriga Tigris ögon får vi inte bara se sorgen på nära håll utan också hitta vägar till att gå vidare – med hjälp av fantasi och en gnutta magi. Tusen stjärnors ö är en äventyrsberättelse som träffar rakt i hjärtat.Tigris och hennes pappa har levt ensamma i nästan alla år. Och pappan saknar Tigris mamma så mycket att han inte kan fungera utan henne. De har precis flyttat till en mindre lägenhet när Tigris upptäcker en märklig låda med mammas namn i flyttröran. En magisk låda? Tigris kryper ner i den och somnar ... och vaknar upp i en helt annan värld! Tusen stjärnors ö liknar inget hon sett förut. Där finns Ariann med sina sånger, där finns stjärnstenarna och Leo med sina molnfår. Och det bästa av allt – där finns spår av Tigris mamma! Men på ön finns också Skuggan som har börjat släcka alla de stjärnor som ger ön liv, och där finns den livsfarliga Förstenade skogen, dit Tigris mamma gått och sedan försvunnit ... Med absolut gehör för Tigris tankar skildrar Emma Karinsdotter en familjs sorgeprocess efter en älskad familjemedlem, men också hur man hittar vägar att gå vidare. Tusen stjärnors ö är en berättelse som påminner om Bröderna Lejonhjärta och Mio, min Mio men med en alldeles egen röst.

 3. Hunden som log

  Av: Stark, Ulf Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Några barn får reda på att den av alla älskade hunden King måste avlivas, då han är svårt sjuk. De vill ge honom en oförglömlig sista dag och tar med honom på Gröna Lund för att han skall få uppleva det bästa och härligaste som finns. En berättelse om sorg och glädje, ömsinthet och fantasi.

 4. Kära Döden

  Av: Pajak Zowczak, Patty Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

 5. Vad är det med Lisa?

  Av: Roca Ahlgren, Malin Tipsat av: Biblioteken i Vänersborg

  Boken handlar om trettonåriga Lisa som lider av ångestattacker. Hon är bl.a. överkänslig för starka ljud, oväntade situationer och när det ställs för många krav på henne. I skolan blir det skolsystern Sofie som tar hand om henne när det är som värst. Hemma är det den förstående och tålmodiga mamman som försöker hjälpa henne. Boken har skrivits för att lyfta fram de ångestproblem som ofta kan förekomma hos unga. Boken avslutas med tips och råd om hur personer i närheten av den ångestdrabbade ska agera. Den lättillgängliga texten passar bra som läsning för tonåringar, men även för skolpersonal och andra vuxna

Visa fler sidor...