För barnens vuxna

Lärarkort

Du som lärare som vill låna med sin klass på biblioteken i Vänersborg kan skaffa ett så kallat lärarkort, det vill säga ett lånekort som är personligt för varje lärare. Tag med legitimation till biblioteket så gör vi ett lärarkort till dig.

Påminnelser och krav kommer att sändas till den skola som du uppger. Det är därför av vikt att du alltid meddelar biblioteket vid byte av arbetsplats eller om kortet är förkommet.

Lärarkortet är inte ett privat kort, det är knutet till skolenheten. Det är viktigt att du skiljer på pedagogiska lån (på lärarkortet) och fritidslån (på det privata kortet med personnummer).

Lånekort för barn

Vi erbjuder lånekort till alla barn som fyllt 6 år. Alla förskoleklasser i kommunen får en läsutmaning där det även ingår att barnen får sitt första lånekort. Dessa kort är personliga för barnen och kräver målsmans godkännande. För de barn mellan 6-18 år som behöver ett nytt lånekort finns länk i högerspalten till en blankett att skriva ut och fylla i.

Temapåsar

Vill du låna temapåsar eller sagopåsar? Vi lånar ut påsar med olika tema med både bilder- och faktaböcker och annat som är kopplat till temat. Vi börjar i liten skala och bygger på efter hand.

Se vilka påsar som finns att välja på

Inga bokpåsar för skola och förskola

Under ombyggnaden av Vänersborgs bibliotek går det inte att få temapåsar på grund av det begränsade utbudet av media. Vänersborgs biblioteks alla medier för både barn och vuxna är nedpackade när biblioteket är stängt för ombyggnad.

Givetvis är du välkommen att besöka Vargön, Brålanda och Frändefors bibliotek och få hjälp på plats av personal, men även där är det ett begränsat utbud av media. Sök gärna böcker och reservera här på vår hemsida för att inte behöva åka till bibliotek och upptäcka att de böckerna du behöver är utlånade. Allt du behöver är ditt pedagoglånekort och en PIN-kod.

Du hittar temalistor under fliken Lästips om du behöver något speciellt tema. 

Bokprat och boktips

Bokprat ingår i det obligatoriska kulturutbudet för åk 3 och 5 så alla i de årskurserna får ett bokprat under läsåret. Vi har inte möjlighet att göra extra bokprat i andra årskurser.

Vill ni ha tips på böcker får ni naturligtvis fråga oss och kan också kika på Lästips här på hemsidan. På Lästips hittar du också mer inspiration och boktips i Kulturrådets Barn- och ungdomsboksskatalogen som kommer ut varje år.

Legimus, DAISY och lättläst 

Vi vill att alla barn ska ha samma chans att få ta del av litteraturvärlden oavsett läsnivå. Olika barn behöver olika stöd så därför har vi flera varianter av den traditionella kapitelboken.

För de barn som har någon form av läsnedsättning, det vill säga allt som gör att barnet har svårt att läsa tryckt text, så erbjuder vi att registrera ett Legimus-inlogg. Med ett sådant får barnet tillgång till tusentals inlästa böcker som de kan nå antingen via  appen Legimus eller hemsidan legimus.se

Självklart har vi också lättlästa böcker med en mindre mängd text, men som fortfarande har ett innehåll som kan intressera barn i alla åldrar.

Mer information kan du få under rubriken Läsa på många sätt.

När någonting har hänt - böcker om kris, sorg och död

Se länk till höger längre upp på sidan

Pedagogisk litteratur för förskolepersonal

När någonting har hänt - böcker om kris, sorg och död

Temapåsar 

Temapåsar för barn i förskoleåldern

Bonusmaterial till temapåsarna